Teamontwikkeling

Haalt je team het maximale uit ieders individuele capaciteiten? Levert het team meer restulaat dan de individuele teamleden samen? Het kan best lastig zijn om een team goed te laten functioneren. Iedereen die in een team werkt kent ook de niet-functionele kanten van een team, zoals: roddelen, onbegrip en onderhuidse irritaties. Om een team beter te laten draaien, moet elk teamlid in de spiegel kijken en bepalen wat zijn of haar rol is binnen dit team. Daarna kan er hecht team ontstaan dat veel voor elkaar krijgt als iedereen bereid is als team te opereren. Dat betekent heldere communicatie, feedback geven, elkaar de ruimte geven, het teamdoel omarmen, etc. De juiste middelen, tijd en communicatiemogelijkheden moeten uiteraard ook beschikbaar zijn. We kijken daarom naar zowel de benodigde randvoorwaarden, te beginnen met het doel van het team, en de succesfactoren.

Een team smeed je door te doen.

Er is veel geschreven over groepsdynamica, teambuilding en persoonlijkheden in een team. We gaan de theorie niet (opnieuw) oplepelen, we gaan aan de slag! Het is heel verhelderend om gewoon maar eens bij het begin te beginnen; kent iedereen elkaars motivatie en kwaliteiten en weet iedereen waarom het team uberhaupt bestaat? Als je denk: "Ah, een heidag, leuk om elkaar beter te leren kennen", nee dat gaan we niet doen. Je smeedt geen team met een dagje paintballen, dat moet groeien door ervaringen en hard werken. Je moet met elkaar weten waar je staat en wat de sterke en zwakke punten zijn van het team. Vervolgens maken we een plan om beter te worden, niet in een keer, maar elke dag een beetje. Het begint bij bewustwording: waar zijn we mee bezig, wat wordt er van ons verwacht en hoe vinden we dat het gaat?

Werken aan jezelf kan heel leuk zijn

 Als je druk op een team zet, wordt de output vaak even hoger, maar zakt het na verloop van tijd weer in. Bovendien worden de meeste teamleiders niet blij van politie spelen. Je wilt een intrinsiek gemotiveerd team, dat (deels) zelfsturend is. Wat heb je daarvoor nodig? Volgens ons: respect voor elkaar. Kennis van elkaars motivatie en sterke en zwakke punten. Ieder lid is belangrijk. Vanuit dit startpunt kun je kijken naar eventuele groei en ontwikkeling. Is het goed zoals het is of heb je behoefte aan verandering. Zo creëer je een gevoel van eigenaarschap. Erg belangrijk hierin is het welzijn van elk individu; gehoord worden, zowel door elkaar als de direct leidinggevende. Wij denken dat er veel meer effectiviteit en creativiteit uit een team te halen valt. Laat ze eens met elkaar design thinken, doe stand-ups of job-rotations, geef feedbacktraining, leg de verantwoordelijkheid lager, geef het team of het individu de ruimte. 


Slide Endring
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/endring.nl/webspace/httpdocs/endring.nl/layout/templates/dienst.php on line 29

Een scherpe blik ziet meer mogelijkheden

We zien wat we willen zien, of we zien niets meer. De waan van de dag regeert. Neem jezelf weer eens onder de loep.

oog